Při nákupu nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Zinek a účinky na zdraví

Co je zinek?

Zinek je po železe druhý nejhojněji zastoupený minerál v lidském těle. Hraje důležitou úlohu v imunitní funkci, integritě kůže, hojení ran, chuti a čichu, funkci štítné žlázy, růstu a vývoji, neurologické funkci a účinku inzulínu. Pouze několik miligramů denně stačí, aby v lidském těle splnil svou úlohu. Pomáhá nám s více než 300 procesy v těle od trávení až po složité biochemick funkce. 

Lidské tělo obsahuje 2 až 4 gramy zinku, je uložen v játrech, ledvinách, prostatě, očích, ve svalech a mozku. Organismus si jej sám nedokáže vyrobit, proto je nutný příjem zinku prostřednictvím vhodného stravování nebo doplňků stravy.

Hlavní zdroje zinku

Najdeme ho v potravinách živočišného i rostlinného původu. Živočišné zdroje obsahují větší množství a také se z nich minerál mnohem lépe vstřebává. U některých jídel je zinek přidáván při zpracování, jedná se zejména o snídaňové cereálie nebo pšeničnou mouku. 

Potraviny s vyšším obsahem zinku:

  • ryby a mořské plody: losos, platýz, sardinky, ústřice, krevety
  • červené maso a vnitřnosti: hovězí, vepřové, jehněčí, játra
  • luštěniny: zejména hrách, ale také čočka a fazole
  • obiloviny: pšeničné klíčky, rýže, ovesné vločky, celozrnné cereálie, cizrna
  • zelenina: kapusta, chřest, řepa, houby
  • ořechy a semena: kešu, pistácie, vlašské ořechy, konopná a dýňová semínka
  • vajíčka a mléčné výrobky: mléko, sýry, bílý jogurt

Nedostatek zinku a příznaky

Pokud nedopřejeme našemu tělu pravidelně dostatek tohoto minerálů, může nás trápit mnoho doprovodných příznaků. Nejčastěji se objevují pocity únavy a vyčerpaností, snížení imunity a zvýšený sklon k infekcím. Může také vést k oslabení pohlavních orgánů, poruchou vidění, zhoršenou kvalitou vlasů, nehtů a pokožky. 

Kolagen v kůži je produkován enzymy závislými na zinku. Zinek je nezbytný nejen pro enzymy produkující kolagen, ale také křížové vazby, které dodávají kolagenu svou stabilitu. Studie naznačují, že nedostatek zinku má za následek snížení celkového kolagenu.