Při nákupu nad 2 000 Kč doprava ZDARMA

Odborný článek - RNDr. Meravý

YAVANIE DOUBLE BLEND COLLAGEN

 

Společnost Allysium uvádí na trh nový originální doplněk stravy na bázi kolagenu. Kolagen vyskytující se v různých typech je nejrozšířenější mezibuněčnou bílkovinou v lidském těle, tvoří základ pojivových tkání. Hojně se vyskytuje v pokožce, v kostech, šlachách, chrupavkách, zubech a krevních cévách, kromě toho je ale součástí i jiných tkání a orgánů. 

Yavanie Double Blend Collagen je směsný přípravek obsahující kromě kolagenu řadu dalších aktivních látek a je primárně určený pro péči o pokožku, vlasy, nehty a pohybovou soustavu, velmi vhodný a prospěšný je ovšem také pro stárnoucí organismus. Kolagen se totiž v důsledku stárnutí, vystavení ultrafialovému světlu, kouření a dalších nepříznivých vlivů postupně rozkládá a tato degradace má za následek tvorbu vrásek, ochablou kůži, ztuhlé klouby a suchou kůži. Proto je žádoucí do těla kolagen dodávat a podpořit tak regenerační procesy v pokožce a v dalších tkáních.  Kolagen si tělo v různých tkáních vytváří samo z aminokyselin, v jeho molekulách jsou z nich nejhojněji obsaženy glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. Nejúčinnější podporou tvorby kolagenu je proto přívod kolagenu do těla z různých vnějších zdrojů, které mají podobnou stavbu kolagenových molekul a obsahují aminokyseliny v nejvhodnějším zastoupení. Jelikož molekuly kolagenu - tedy bílkoviny - se v organismu musí před vstřebáním rozštěpit na menší jednotky, je jeiich biodostupnost poněkud omezená. Tuto nevýhodu lze překonat tím, že tělu poskytneme kolagen v hydrolyzované formě, která podstatně usnadní a urychlí jeho vstřebávání a využití organismem. Kromě toho je důležitý také zdroj kolagenu, protože jednotlivé druhy živočišného kolagenu se po této stránce mohou více či méně lišit. 

Výrobek Yavanie Double Blend Collagen nabízí dva druhy hydrolyzovaného kolagenu, má tedy kombinovaný charakter. Obsahuje kolagen rybí a vepřový, každý z nich má určité přednosti, a proto se vzájemně ideálně doplňují. Rybí kolagen a z něj hydrolýzou získané peptidy vykazují vysoký stupeň shody se strukturou lidského kolagenu a jsou navíc pro tělo snadno dostupné přes gastrointestinální bariéru. Dnes máme k dispozici řadu studií zejména z Japonska, které prokazují vysokou účinnost rybího kolagenu na redukci vrásek, na zvýšení pružnosti a vlhkosti pokožky a na snížení jejího vysychání. Lze proto říci, že rybí kolagen pomáhá opětovně získat a udržovat svěží vzhled pokožky. Např. u účastnic studie, kterým byl po dobu 12 týdnů podáván hydrolyzovaný rybí kolagen, bylo prokázáno statisticky významné omezení vrásek na obličeji, zvýšená hydratace pokožky a její elasticita, jakož i posílení její zářivosti a pevnosti. Studie také prokázala vysokou bezpečnost a dobrou tolerovatelnost u zdravé ženské populace. Bylo také bezpečně vědecky prokázáno, že prostřednictvím kolagenových hydrolyzátů v doplňcích stravy mohou být do pokožky přeneseny funkční peptidy typické pro kolagen, tedy obsahující vysoký podíl glycinu, prolinu či hydroxyprolinu. V jiných studiich byl potvrzen účinek rybího kolagenu na růst nehtů a vlasů a na snížení jejich lámavosti. Podaný hydrolyzovaný kolagen se hromadí rovněž v chrupavkách a je proto velmi vhodný pro podporu pohybového aparátu.

Kromě rybího kolagenu výrobek obsahuje také kolagen vepřový. Tento kolagen je bohatý na typy I a III s aminokyselinami prolin a glycin, jež se vyskytují převážně v kůži. Proto je dodání vepřového kolagenu velmi vhodné pro podporu struktury a celkového stavu pokožky. Charakteristickým efektem vepřového kolagenu je jeho schopnost chránit pokožku před vysycháním. Přípravky obsahujícívepřový kolagen bohatý na typy I a III se kvůli tomu s oblibou užívají pro omezení výskytu jemných linek, vrásek a ochablé pokožky apro podporu a udržování jejího mladistvého vzhledu. 

            Pokud tedy shrneme hlavní poznatky o obou druzích kolagenu, tak mořský kolagen je bohatým zdrojem kolagenu typu I a II. Kolagen typu I je hlavním kolagenem kůže, typ II se primárně nachází v kloubech jako hlavní složka chrupavky, která tlumí a hydratuje klouby. Mořský kolagen je proto vhodný pro podporu pokožky i kloubů. Vepřový kolagen jako zdroj kolagenu typu I a III je podle současných poznatků vhodnější zejména pro ochranu a péči o pokožku.

            Yavanie Double Blend Collagen je ovšem výrobek komplexním a obsahuje řadu dalších účinných složek působících nejen na pokožku, vlasy, nehty a pohybovou soustavu, ale i na další tělní orgány a funkce. Jeho kvalita a účinnost proto převyšuje obdobné přípravky zaměřené pro ženy.          

           Důležitou složkou výrobku je kyselina hyaluronová, která se v těle vyskytuje v kůži, chrupavkách, šlachách a v dalších tkáních. Má schopnost vázat ohromné množství vody a pomáhat tím s hydratací pokožky či chrupavek. Podobně, jako je tomu u kolagenu, se zásoba kyseliny hyaluronové v těle snižuje v důsledku působení postupujícího věku, kouření a nepříznivých faktorů okolního prostředí a je proto prospěšné ji tělu poskytovat zvenčí. Yavanie Double Blend Collagen proto poskytuje dostatečné množství kyseliny hyaluronové pro podporu hydratace tkání.

            Komplexnost Yavanie Double Blend Collagen dokládá i další aktivní složka, vitamin C. Tento vitamín působí prospěšně nejen podporou tvorby kolagenu potřebného pro řádnou funkci kůže, chrupavek, kostí, krevních cév, dásní a zubů ale spolu s obsaženým vitaminem E pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem, což má značný ovliv např. na ochranu funkce pokožky, pohybového ústrojí a dalších tělních systémů.

            K péči o pokožku i pohybový systém se používají i výtažky z léčivých rostlin. K nejúčinnějším v tomto ohledu patří kopřiva. Kopřiva se pro své prospěšné účinky používá jako přírodní podpůrný prostředek již více než 2000 let, její skutečný význam pro tyto účely byl doceněn až zhruba před sto lety. Bylo přesvědčivě prokázáno, že kopřiva působí příznivě na kůži, pomáhá při nadměrné tvorbě lupů. Přispívá také k udržování kloubů v normálním stavu, podporuje funkci kardiovaskulárního systému, činnost ledvin a vylučovací funkce, dodává tělu energii a vitalitu. Další rostlinná složka, černucha, pomáhá mj. udržovat normální hladinu krevního cukru. 

            Yavanie Double Blend Collagen obsahuje rovněž cenné minerály a kromě vitamínu C i další vitamíny. Pro hlavní účely výrobku je podstatný obsah zinku, který přispívá k udržování normálního stavu pokožky, kostí, vlasů a nehtů. Pomáhá udržovat normální hladinu testosteronu v krvi, plodnost a rozmnožovací schopnost. Podporuje funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidačním stresem. Měď je další podstatnou složkou výrobku příznivě působící na stav pojivových tkání, navíc pomáhá udržovat normální pigmentaci pokožky a vlasů. Podporuje imunitní systém a správnou činnost nervové soustavy. Selen přispívá k udržení normálního stavu vlasů a nehtů, podporuje imunitní systém a tvorbu spermií. Kyselina listová podporuje syntézu aminokyselin, podílí se na procesu dělení buněk. Vitamin D pomáhá udržovat kosti a zuby v normálním stavu, přispívá ke vstřebávání a využití vápníku a fosforu, podporuje činnost svalů. Biotin se podílí na udržování pokožky, sliznic a vlasů v normálním stavu.  

            Z tohoto výčtu účinků jednotlivých složek je zřejmé, že Yavanie Double Blend Collagen poskytuje organismu potenciál nadstandardního spektra pozitivních zdravotních účinků. Dva druhy kolagenu, kyselina hyaluronová, bylinné výtažky, vitamíny a minerály poskytují tělu široký komplex účinných látek jak pro péči o pokožku a pohybovou soustavu, ale i pro řádné fungování četných tělních systémů.

 

Zpracoval: RNDr. Lubomír Meravý